Ο Κύριος θεραπεύει κάθε ημέρα την ψυχή που τον ικετεύει, τον προσκυνά ευλαβικά και επικαλείται με πίστη τα λόγια του: «Κύριε, αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις» και αυτό όποιος και αν είναι ο αριθμός των παραπτωμάτων του. «Γιατί εκείνος που πιστεύει με όλη την καρδιά του είναι δίκαιος» (Ρω 10,10). Πρέπει, επομένως να απευθύνουμε στο Θεό τις παρακλήσεις μας με απόλυτη εμπιστοσύνη, χωρίς καμιά αμφιβολία για τη δύναμή του. (…) Είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κύριος απαντά αμέσως στο λεπρό που τον ικετεύει: «Το θέλω». Διότι μόλις ο αμαρτωλός αρχίζει να προσεύχεται με πίστη, το χέρι του Κυρίου αμέσως μπαίνει σε ενέργεια για να θεραπεύσει τη λέπρα της ψυχής του. (…)
Αυτός ο λεπρός μας δίνει μια πολύ καλή συμβουλή πάνω στον τρόπο να προσευχόμαστε. Δεν θέτει σε αμφισβήτηση τη θέληση του Κυρίου, σαν να μην ήθελε να πιστέψει στην καλοσύνη του. Αλλά έχοντας συνείδηση του μεγέθους των παραπτωμάτων του, δεν τολμά να είναι βέβαιος για τη θέλησή του. Λέγοντας ότι ο Κύριος αν θέλει μπορεί να τον καθαρίσει, επιβεβαιώνει ότι αυτή η εξουσία ανήκει στον Κύριο, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει για την πίστη του (…). Αν η πίστη είναι αδύναμη, οφείλει πρώτα να δυναμώσει. Τότε μόνο θα φανερώσει όλη τη δύναμή της για να επιτύχει τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος.
Ο Απόστολος Πέτρος μιλάει χωρίς καμιά αμφιβολία γι αυτή την πίστη όταν λέει: «Θεράπευσε τις καρδιές με την πίστη» (Πρξ. 15,9). (…) Η αγνή πίστη, βιωμένη με αγάπη, που μένει σταθερή στην προσκαρτερία, υπομονητική στην αναμονή, ταπεινή στη διαβεβαίωσή της, και βέβαιη ότι θα ακούσει σε κάθε περίσταση το λόγο του Κυρίου: «Το θέλω».
↧